24.11.10

Τι κάνουμε με τις συμβάσεις;

από το: http://www.oromisthioi.gr/

Αποσύρθηκαν οι λευκές συμβάσεις και αυτό είναι σημαντικό. Οι όποιες συμβάσεις κυκλοφόρησαν μετά την απεργία της Δευτέρας -τουλάχιστον μισθολογικά- είναι αντίστοιχες με τις κανονικές συμβάσεις αναπληρωτών του κρατικού προϋπολογισμού. Για να δείτε το ποσό που δικαιούστε αναλυτικά δείτε εδώ. Πρόκειται για φόρμα υπολογισμού που παίρνει υπόψη το 4ετές ή 5ετές του πτυχίου, προϋπηρεσία, μεταπτυχιακό, οικογενειακή κατάσταση κοκ.

Επιπλέον φαίνεται ότι κερδίσαμε το θέμα της πληρωμής με ημερομίσθιο, πάμε δηλαδή για κανονικό μισθό, ίσο κάθε μήνα, συμπεριλαμβάνονται γιορτές, αργίες κλπ. Η εγκύκλιος της 19/11 υποχωρεί εν μέρει από το όργιο αυθαιρεσίας των προηγούμενων συμβάσεων.

Παρόλα αυτά ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ άμεσα καμιά σύμβαση διότι δύο μεγάλα θέματα είναι στον αέρα:

Τα ένσημα. Ο κανονικός αναπληρωτής έχει 25 ένσημα το μήνα. Στους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, δεν αναφέρεται πόσα ένσημα μας πληρώνουν. Στις παλιές συμβάσεις αναφέρονταν ο νόμος 3205/2003 που κατοχύρωνε όλα τα μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα (δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα από παλιά σύμβαση κανονικού αναπληρωτή), καθώς και όλες οι σχετικές διατάξεις και εγκύκλιοι με βάση τις οποίες γίνεται η πρόσληψη (εδώ).
Στις νέες συμβάσεις θα έπρεπε να αναφέρεται τουλάχιστον το ποσό των κρατήσεων για το ΙΚΑ. Όμως πολλές συμβάσεις που κυκλοφόρησαν δίνουν μεικτό μισθό γύρω στα 1550€ χωρίς να υπολογίζουν σε αυτό τις κρατήσεις ΙΚΑ. Τα καθαρά βγαίνουν κανονικά, αλλά τα ένσημα είναι στον αέρα. Άρα δεν υπογράφουμε καμιά σύμβαση που δεν αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τα ένσημα. Να πάρουμε υπόψη ότι λόγω μνημονίου και ΔΝΤ, άλλαξαν οι όροι για το επίδομα ανεργίας, και ακόμα και αναπληρωτές πλήρους ωραρίου δεν θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι. Επομένως είναι σημαντικότατο πρόβλημα και δεν αφορά απλά τη μετά από δεκαετίες έτσι κι αλλιώς αμφίβολη συνταξιοδότησή μας.

Κάθε πότε πληρωνόμαστε. Κάθε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου οφείλει να αναφέρει ρητά κάθε πότε πληρώνεται ο συμβαλλόμενος. Ακόμα και η άθλια σύμβαση των ωρομίσθιων ανέφερε ότι η αποζημίωση θα καταβάλλεται «μετά το τέλος κάθε μήνα και σε εύλογο χρονικό διάστημα». Το «εύλογο χρονικό διάστημα» ήταν πάνω από τρίμηνη καθυστέρηση.
Η σύμβαση για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ δεν αναφέρει απολύτως τίποτα. Η δήλωση της Χριστοφιλοπούλου ότι στις πληρωμές μέσω ΕΣΠΑ έχουμε πολύμηνες καθυστερήσεις και τάχα τώρα «προσπαθούνε», αλλά και οι επανειλημμένες αναφορές της ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις Διευθύνσεις και όχι στο ίδιο το ΕΣΠΑ, προαναγγέλλουν πολύμηνες καθυστερήσεις.
Το κόλπο του Υπουργείου, να καλύπτει μόνιμες και πάγιες ανάγκες στη Δημόσια Παιδεία, μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι μνημείο αυθαιρεσίας και παρανομίας. Διαρροές κάνουν λόγο για διπλή πληρωμή: Εργάσιμες από το ΕΣΠΑ, αργίες και γιορτές από τον προϋπολογισμό. Και άρα οι καθυστερήσεις θα μεγαλώνουν, κάνοντας την κοινωνική, οικονομική και προσωπική μας αξιοπρέπεια κουρέλι.

Συνάδελφοι το Υπουργείο πιέζεται πολύ και θα πιεστεί ακόμα περισσότερο αν μαζικά και ενιαία αρνηθούμε να υπογράψουμε συμβάσεις που δεν διασφαλίζουν πλήρη δικαιώματα και όχι μόνο τον μισθό. Μπορούμε να το κάνουμε, ήδη σε πολλές διευθύνσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνάδελφοί μας αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση χωρίς ρητή κάλυψη όλων των δικαιωμάτων μας.

ΟΧΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΙ!

Δεν είμαστε δούλοι! Κάθε εργαζόμενος, όταν προσλαμβάνεται δικαιούται να γνωρίζει τη νομιμότητα αυτού που θα υπογράψει και άρα δικαιούται να ελέγξει τη σύμβαση πριν την υπογράψει. Κάθε άλλη προσπάθεια από τη διοίκηση να υπογράφουμε την ίδια ώρα χωρίς να έχουμε χρόνο να την ελέγχουμε ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ!

Θέλουν να μας πιέσουν για να ξεμπερδεύουν με την υπογραφή μας. Θα μας εκβιάσουν ότι αν δεν υπογράψουμε δε θα πληρωθούμε.

Να είμαστε αποφασιστικοί και σαφείς. Δικαιούμαστε να ελέγξουμε αν η σύμβαση περιλαμβάνει τα δικαιώματα για τα οποία –τουλάχιστον- δεσμεύτηκε το υπουργείο.

Παίρνουμε λοιπόν τη σύμβαση και ζητάμε να μας δοθεί και η μισθολογική μας κατάσταση όπου πρέπει κανονικά να αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά (βασικός, επιδόματα, κρατήσεις κλπ).

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. Τα πηγαίνουμε στο σύλλογό μας για να ενημερωθούμε. Πολλοί σύλλογοι Πρωτοβάθμιας -έτσι κι αλλιώς- θα πάνε στις διευθύνσεις και θα ζητήσουν να τους δοθούν οι συμβάσεις και τα πρότυπα με τα οποία βγαίνουν οι μισθολογικές καταστάσεις ώστε να μας ενημερώσουν αναλυτικά. Να ενημερώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους Συλλόγους και τους συναδέλφους αναπληρωτές. Στον Σύλλογο Γληνό οι αναπληρωτές πήραν απόφαση όταν καλέσουν τον πρώτο να υπογράψει, να πάνε όλοι και να ελέγξουν τη σύμβαση.

Παράλληλα:

Απαιτούμε από τη ΔΟΕ να ζητήσει μαζί με το συντονιστικό Αναπληρωτών – Ωρομίσθιων τη νέα σύμβαση πριν να δοθεί για υπογραφή και να ελεγχθεί από νομικούς.
Να υπάρξουν αποφάσεις για στάση εργασίας στους συλλόγους τη Δευτέρα 29/11 και με μαζική παράσταση στον περιφερειάρχη να πιέσουμε για όλες τις Δ/νσεις.
Να βγουν αποφάσεις για μαζικές παραστάσεις σε κάθε Δ/νση για να απαιτήσουμε το έλεγχο της σύμβασης και να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμιά καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού.

Εξακολουθούμε να διεκδικούμε μετατροπή των συμβάσεων ΕΣΠΑ σε συμβάσεις κανονικών αναπληρωτών του κρατικού προϋπολογισμού. Οι ανάγκες του σχολείου δεν μπαίνουν στο σφαγείο του μνημόνιου και του ΔΝΤ.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Υπογράφουμε τα δικαιολογητικά με τα στοιχεία και τον αριθμό λογαριασμού, αλλά το παρουσιολόγιο έχει αξία να μην το υπογράψουμε - δεν αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει - είναι η κερκόπορτα με την οποία μπορούν να στραφούν στην αμοιβή με τις μέρες εργασίας. Θα εξασφαλιστούμε για αυτό μόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ - ΝΑ ΤΟ ΖΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου